Kasza gryczana ze szpinakiem

DSC_1404gryczanazeszpinakiem_ikona

po 10 miesiącu


Czasami jest tak, że się po prostu nie chce…nie chce się nic robić; sprzątać, gotować, prać… Zwłaszcza, że za oknem szaro, buro…,w radio puszczają same smętne piosenki, w telewizji tylko powtórki obejrzanych już dawno plotkarskich programów i seriali ;) ,a kawa pełana kofeiny nie stawia na nogi. Ja też miewam takie dni. Dzisiejszy własnie do takich należy… Ale obiad należy zjeść. Zwłaszcza dzieci powinny…dlatego dziś pomysł na coś bardzo szybkiego, mało pracochłonnego, ale bardzo zdrowego – kasza gryczana ze szpinakiem.

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 garści świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 garść łuskanych pestek słonecznika
  • szczypta soli
  • olej z pestek winogron
Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotuję tak, jak jest napisane na opakuowaniu. W tym czasie rozgrzewam patelnię i smaruję odrobiną oleju. Wyciskam na nią czosnek. Przesmażam lekko. Umyty szpinak (mój synek pomaga mi go myć) dokładam do czosnku i dusze kilkanaście sekund. Polewam jogurtem naturalnym i lekko solę. Mieszam chwilke i gotowe.

Kaszę wykładam na talerz, na to kładę ciepły szpinak,a mój synek posypuje danie pestkami słonecznika. Taki obiadek jemy w leniwe dni :) Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>