Kaszka jaglana z jabłkiem i bananem

DSC_8966_ikona

po 7 miesiącu

W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów z użyciem kaszy jaglanej… dziś, niestety nie jest ona tak powszechnie używana, jakby zapomniano o niej, a szkoda… Kasza ta jest bardzo zdrowa i pożywna. Nie zawiera glutenu, więc może być serwowana alergikom. Również wysoka zawartość witaminy B oraz błonnika powoduje, że warto podawać ją już maluszkom… Dziś przepis na kaszę jaglaną z owocami :) Pyszną i zdrową…

kaszka jaglana z jabłkiem i bananem

Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 banana
  • 1/2 jabłka
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną umyć na sitku pod bieżącą wodą. Wypłukaną wrzucić do garnka z wrzątkiem, którego powinno być objętościowo 2 i 1/2 razy więcej niż kaszy ( na 1/3 szklanki kaszy powinna być niecała szklanka wody). Lekko osolić. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie przemieszać i zostawić jeszcze minutkę lub dwie, aż kasza „dojdzie”. Dodać pokrojoną połowę banana i obraną i pokrojoną połowę jabłka. Dosypać cynamon i zmiksować na gładką masę. Podawać w miseczce :)

Smacznego!
kaszka jaglana z jabłkiem i bananemkaszka jaglana z jabłkiem i bananem

12 Responses to Kaszka jaglana z jabłkiem i bananem

  1. Kinga pisze:

    Moja Neli skończyła niedawno 4 miesiące. Twoje przepisy więc zapisuję do ulubionych :) Pozdrawiam

  2. Monika pisze:

    twoje przepisy to doskonala ksiega inspiracji :-) dziekuje !!

  3. Bohdan pisze:

    Zaglądam tu po raz pierwszy i obiecuję zaglądać częściej :) Tzn. gwoli ścisłości, żonę „wyślę” na Twojego bloga, pewnie znajdzie masę przydatnych artykułów :)

  4. monika pisze:

    witam, wlasnie zrobilam synusiowi kasze jaglana wg pani przepisu tylko, ze mi wyszla gesta papka, a u pani na zdjeciu wyglada bardziej jak budyn…co zrobilam nie tak ??? pozdrawiam monika

    • asia pisze:

      Pani Moniko, może to kwestia długości trzymania kaszy, aż „dojdzie” lub dojrzałości banana. Jeśli jest za gęsta można dodać odrobinę mleka i zmiksować :) Wtedy będzie wyglądała jak budyń ;) Ale najważniejsze, żeby dziecku smakowało :) Pozdrawiam serdecznie.

  5. Marta pisze:

    no to mamy pomysł na dzisiejszy podwieczorek, co prawda kataru nie mamy ( na szczęście ) ale „zastrzyk” witaminy B mile widziany, mam nadzieję, że wyjdzie tak dobrze, jak wygląda :) super, ze mamy tak wspaniałomyślne Mamy :)

  6. alicja pisze:

    A co jeśli maluszek jest uczulony na banany? Czym mogę je zastąpić?

    • asia pisze:

      alicja banany można wykluczyć lub zastąpić np. jagodami, malinami, morelami, gruszkami, winogronami, brzoskwiniami, śliwkami, czereśniami, kiwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>