Krupniczek z kaszą jęczmienną

DSC_0008_krupniczek

po 8 miesiącu

Niedoceniany, mało kto go lubi, a szkoda… jest zdrowy, wartościowy, smaczny, rozgrzewający! Wspomnienie dzieciństwa! Krupniczek! :)

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniaczek
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera (mniej więcej tyle, co 1/2 ziemniaka)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 35 g chudej cielęcinki
  • 2 duże łyżki kaszy jęczmiennej
Przygotowanie:

Cielęcinkę dokładnie umyć i ugotować we wrzątku do miękkości. Odlać wodę.

W osobnym garnku ugotować do miękkości umyte, obrane i pokrojone w małe kawałeczki warzywka. Warzywa zmiksować z wywarem i cielęcinką. Dodać do zupki ugotowaną w innym garnku kasze jęczmienną. (Kaszę gotować ok 15 minut w szklance wody, dolewając w razie konieczności).

Smacznego!

Starszym dzieciom można wszystkie składniki ugotować razem w jednym garnku. Nie trzeba miksować. Wystarczy pognieść warzywa widelcem lub pokroić w bardzo malutkie kawałeczki, tak, jak na zdjęciach :)

Oskarek zawsze zajada krupniczek z ogromnym apetytem…

 

 

One Response to Krupniczek z kaszą jęczmienną

  1. shaday pisze:

    Zdecydowanie jest to wspomnienie dzieciństwa. ;) Zawsze lubiłąm tę zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>