Pełnoziarnista mąka ryżowa – jak zrobić?

maka ryżowa 2

Mąka ryżowa, a szczególnie ta pełnoziarnista, to doskonały zamiennik mąki pszennej dla osób, które nie tolerują glutenu.

Ponad to jest bardzo zdrowa dla dzieci, mniej kaloryczna i zdrowsza od pszennej.

Najczęściej kupić można tę z białego ryżu, ale znajdziemy także z ryżu brązowego. Niestety jest dość droga dlatego nie zawsze można użyć jej dużo. Jednak jest na to sposób. Wystarczy kupić kilogram ryżu (takiego w zwykłym kilogramowym opakowaniu lub brązowego) i zmielić przez około minutę lub dwie w młynku, mikserze lub blenderze. Polecam!

Tanio i zdrowo!

 

One Response to Pełnoziarnista mąka ryżowa – jak zrobić?

  1. basia pisze:

    Fajny sposób…. Ja tak robię mąkę jaglana – właśnie z kaszy jaglanej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>