Pierwsza zupka (papka) z dyni

pierwsza papka z dyni

po 4 miesiącu

Dynia jest najmniej alergizującym warzywem. Jest delikatna w smaku i odpowiednia do podania dla najmłodszy brzdąców.

Pierwsza zupka, a raczej papka, z dyni jest pyszną odmianą dla naszych maluszków.

Gdy Oskarek wkraczał w świat nowych smaków, dynia gościła w jego menu dość często (i jest do tej pory…) ale niestety w zeszłym roku nie miałam świeżej, tylko mrożoną…

Dynia (czy świeża czy mrożona) jest pyszna…!

Ulcia (wiecznie uśmiechnięta córcia Iki) tak radośnie wcinała wczoraj papkę z dyni, że aż miło było patrzeć! :)

A wykonanie tej papki jest banalnie proste i szybkie:

Składniki:

pierwsza papka z dyni

  • kawałek dyni
  • ziemniaczek
  • mleko (modyfikowane lub mleko mamy)

Przygotowanie:

Kawałeczek obranej ze skórki dyni i ziemniaczka pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Gdy warzywa zmiękną zmiksować na gładką papkę. Tak przygotowane danie można podać maluszkom…można je również urozmaicić o mleko :)

Smacznego!

Proponuję robić dzieciaczkom zdjęcia podczas próbowania nowości – potem są wspaniałe wspomnienia :)

My często oglądamy zdjęcia Oskarka, jak zajadał się pierwszymi papkami :) chociaż było to tak niedawno…

pierwsza zupka papka z dynipierwsza zupka z dynipierwsza zupka z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>